alle kategorier
en.pngEN

Forside>Nyheder>Nyheder

Spiritus Basics

2015-06-10

183

Whisky: Grundlæggende
Whisky er en spiritus, der er ældet i træ, opnået ved destillation af en fermenteret kornmos. Whisky produceres i fire lande: USA, Canada, Skotland og Irland. De whiskyer, der produceres i Canada, Irland og Skotland, får navnet på deres lande. Whisky produceret i andre lande, selvom de måske smager ens, kan ikke lovligt kaldes canadisk, irsk eller skotsk.

Whisky varierer i alkoholindhold, fra 110 bevis amerikansk aftappet i bond whisky til 70 bevis canadiske whisky, der kun sælges i Canada. De fleste whiskyer, der sælges i USA, er enten 86 eller 80 sikre afhængigt af destilleriet og mærket. Før 1960'erne blev de fleste whisky aftappet med et højere bevis. I dag foretrækker moderne drikkere whisky med mindre smag. Ifølge den føderale lovgivning skal etiketten på hver flaske være tydeligt mærket med spiritusbeviset.

Hvad er bevis?
Bevis: mængden af ​​alkohol i ethvert destillat og repræsenterer 50 volumenprocent alkohol. En kombination af halv alkohol og halvt vand er scoret som 100 bevis eller 50 procent alkohol.

Udtrykket "bevis" kom ud af den banebrydende æra med destillation. I begyndelsen, for at bestemme væskernes styrke, ville destillatører blande lige store mængder spiritus og krudt og derefter anvende en flamme på blandingen. Hvis kruttet ikke brændte, var ånden for svag; hvis det brændte for stærkt, var det for stærkt. Men hvis det brændte jævnt med en blå flamme, siges det at være bevist. Derfor ordet bevis.

Ren alkohol er, ligesom den slags, der anvendes i laboratorier, 200 bevis, idet den er 100 procent alkohol. En kombination af halv alkohol og halvt vand er scoret som 100 bevis eller 50 procent alkohol. Bevis er et mål for alkoholindholdet, ikke nødvendigvis af kvalitet.
184


Brandy: Grundlæggende
Brandy er en spiritus, der er drikkevand, destilleret fra en gæret mos af druer eller anden frugt. Mest brandy destilleres fra vin. Hvidvin lavet af hvide druer bruges oftest. Vin, der for nylig har afsluttet sin gæringsproces, er den bedste brandy. En gammel vin, selvom den er af overlegen kvalitet, vil ikke gøre en god brandy.
Brandies produceres overalt, hvor druer dyrkes.

Cognac: Den mest berømte af alle brandy
Cognac bør nævnes mere specifikt, fordi det er den mest berømte af alle brandies. Det produceres i Cognac-regionen i Frankrig, som er et område nord for Bordeaux, der grænser op til Atlanterhavet, med byen Cognac tæt på centrum. Regionen er opdelt i syv distrikter, rangordnet efter kvaliteten af ​​cognac fremstillet i hvert distrikt. I rækkefølge er de: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins, Bois, Bons Bois, Bois Ordinaries og Bois a Terrior.
Det er vigtigt at forstå, at al cognac er cognac, men ikke al cognac er cognac.
185En brandy kan kun kaldes cognac, hvis den destilleres fra vin fremstillet af druer, der vokser inden for de lovlige grænser for Charente og Charente Inferieure Department i Frankrig. Brandy destilleret fra andre vine end disse er ikke lovligt berettiget til navnet cognac, selvom de kan sendes fra byen Cognac.

Vodka: Grundlæggende

Ligesom whisky destilleres vodka fra en gæret moskorn, men de adskiller sig i destillationsmetoderne. Whisky destilleres med et lavt bevis for at bevare smagen. Vodka destilleres dog med et højt bevis, 190 eller derover, og behandles derefter yderligere for at fjerne al smag. De fleste amerikanske destillatorer filtrerer deres vodka gennem aktivt kul. Whisky ældes også, og vodka ikke.


Hvad er det lavet af?
Et par vodkaer er lavet af kartofler. Mest vodka er det ikke. Næsten al vodka er lavet af korn, den mest almindelige er majs, rug og hvede. Der er mange lande, der hævder, at de opfandt vodka, blandt dem Polen og Rusland. Nogle historikere hævder, at polakkerne producerede den så tidligt som det 8. århundrede e.Kr. til brug som medicin. Først i det 15. århundrede e.Kr. drak både polakkerne og russerne det hver dag.