alle kategorier
en.pngEN

Forside>Nyheder>Industri Nyheder

Hvordan laves whisky

2022-06-16

Whisky grundlæggende sammensætning


Whisky er lavet af vand, gær og korn. Det anvendte vand anses ofte for at være den vigtigste faktor for at lave god whisky. Det skal være rent, klart og fri for urenheder. Fri for urenheder såsom jern og andre uønskede smagsstoffer. I USA, især i Maryland, Pennsylvania, Indiana og Kentucky, bruges ofte vand indeholdende karbonater, som findes i områder rige på kalksten. Skotlands vand er kendt for dets egnethed til at lave fin whisky, og årsagerne til dette er stadig noget mystiske.

 

Hver single malt whisky maker opretholder en forsyning af gær, der vokser på bygmalten og forbliver fri for bakteriel forurening. Nogle whiskyproducenter bruger flere typer gær til præcist at kontrollere gæringsprocessen.


single malt

 

Den anvendte korntype varierer afhængig af hvilken type whisky, der laves, men alle whiskyer indeholder mindst en lille mængde maltet byg, som er nødvendig for at starte gæringsprocessen. Scotch malt whisky indeholder kun byg. Andre whiskyer indeholder en kombination af byg med majs, hvede, havre og/eller rug. Corn whisky skal indeholde mindst 80 % majs, mens bourbon og Tennessee whisky skal indeholde mindst 51 % majs. Rugwhisky skal indeholde mindst 51 % rug og hvedewhisky skal indeholde mindst 51 % hvede. Og hvis du vil mærke endnu en single malt whisky smag, støtter jeg, at koreansk whisky er et bedre valg.

 

Straight single malt whisky indeholder ingen andre ingredienser, men blendede whiskyer kan indeholde små mængder tilsætningsstoffer som karamelfarve og sherry. De fleste whiskyproducenter følger nogle få grundlæggende trin for at producere whisky.


Et par grundlæggende trin til fremstilling af whisky

 

1. Bland de grundlæggende ingredienser.

For at lave en gærbar base blander whiskyproducenter korn (såsom hvedemalt, majsflager eller rug) med vand og gær. De opvarmer og rører derefter blandingen (nogle gange kaldet 'whisky-mosen') for at sikre, at den er godt blandet og klar til gæring.


private label whiskytjenester

 

2. Fermenteringssubstrat.

Whiskyproducenter opbevarer derefter deres basisblanding i et vist tidsrum, fra en til to uger, for at lade blandingen gære fuldstændigt. Under dette trin begynder forbindelsen at nedbrydes og producere simpel naturlig alkohol kaldet ethanol eller ethylalkohol.

 

3. Filtrering af blandingen.

Når gæringen er afsluttet, filtrerer whiskyproducenter væsken fra de fermenterede faste stoffer. De kasserer de faste stoffer og bruger væsken (ethanol) til at lave vodka.

 

4. Destillation.

Destillation er en proces med opvarmning og fordampning af en væske og derefter opsamling af dampen, mens den kondenserer tilbage til en væske. Den resulterende væske anses for at være renere (da den efterlader mange urenheder, når den fordamper) og har et højere alkoholindhold.

 

5. Opsamling og sortering af destillatet.

For eksempel producerer sydafrikanske whiskystills ikke alle den samme væske efter destillation, og den producerede væske ændrer sig, efterhånden som ethanolen destilleres. De første 35 % af destillationen producerer et ethanolprodukt, der indeholder methanol eller acetone, som kan være meget flygtigt eller giftigt - beholderne med denne væske er kendt som 'fronten' og 'hovedet', og destillere smider dem normalt væk. De næste 30 % indeholder "hjertet" og er det bedste produkt. De sidste 35 % er "halerne", som er urene, men som kan beholdes og omdestilleres for mere udvikling.


DIY whisky

 

6. Ældret terpentin.

Efter destillation gennemgår whiskyen en lagringsproces, hvor whiskyproducenten opbevarer spiritussen i tønder i mindst to år. Destillerier bruger forskellige lagringsmetoder, herunder nye egetræsfade, hvide egsfade, forkullede fade eller fade gennemsyret af vin eller sherry.

 

7. Fortynding.

For at sikre korrekt alkoholindhold tester og fortynder whiskyproducenter deres produkter med filtreret vand før eller efter ældning (nogle gange begge dele).

 

8. Aftapning.

Det sidste trin er aftapningsprocessen, hvor whiskyproducenten tilføjer det endelige produkt til en mærket flaske. Når først whiskyen er i flasken, holder den op med at ældes.


Hvis du ønsker at lære mere om single malt whisky, kan du klikke på ord med fed skrift.

 

Redaktør: Rubick L.