alle kategorier
en.pngEN

Forside>Nyheder>Industri Nyheder

Nye spiritustendenser for 2015

2015-03-20

Efter et år med øget aktivitet i 2014 for spiritusvirksomheder med hensyn til fusioner og overtagelser, vil 2015 sandsynligvis være meget mere støjsvage, primært på grund af manglende åbenlyse erhvervelsesmuligheder, forværret af de meget høje værdiansættelser for spiritusmærker og virksomheder på øjeblik, skriver Jeremy Cunnington, senior analytiker for alkoholholdige drikkevarer hos Euromonitor International

Sidste år oplevede en overflod af opkøb, ledet af Suntorys erhvervelse af Beam, som kun blev overskredet i overraskelsesindsatsen ved Emperadors opkøb af Whyte & Mackay. Mindre overraskende var Diageos styrkelse af sin position i tequila med en række opkøb, herunder at opgive sit irske whiskymærke Bushmills og få en majoritetsandel i det indiske selskab, United Spirits, hvilket gjorde det til den ubestridte globale leder inden for spiritus i volumenmæssig henseende. Den ene anden store erhvervelse af interesse var William Grants erhvervelse af Drambuie.

Høje priser viser både det enorme potentiale, der er for internationale spiritusmærker, men også manglen på mærker, hvor mange af dem er privatejet. De høje priser, der betales for Beam af Suntory, for majoritetsandelen i United Spirits af Diageo og måske mere latterligt for Whyte & Mackay af Emperador har opmuntret alle virksomheder og brandejere, der ønsker at sælge, til at forvente og kræve meget høje priser for deres aktiver . Medmindre sælgere er mere realistiske, eller potentielle købere er så desperate eller ser potentiale for enorme synergier / vækst, vil virksomheder vige tilbage fra erhvervelsen.

De fleste internationale virksomheder har huller i deres porteføljer, enten i kategori eller geografiske termer, og med undtagelse af Beam Suntory har de penge at bruge, men spørgsmålet er, om der er noget passende derude for dem at erhverve. Da ejerne af Grand Marnier nu ønsker at rationalisere distributionen, snarere end at sælge virksomheden, er der ingen oplagte virksomheder at erhverve. Enhver, der sælger sig sandsynligvis, vil sandsynligvis være relativt lille.

Chef blandt de virksomheder, der ønsker at købe, skal være Pernod Ricard, nu hvor det er blevet så meget stærkere økonomisk, at det er nødvendigt at styrke for at stoppe det med at falde for langt bag Diageo. Et område, det kunne arbejde med, er dets amerikanske portefølje af mærker, f.eks. Med en lille batch bourbon, eller måske kan den styrke sin tilstedeværelse i regioner, hvor den er svag og ønsker at udvikle sig, dvs. Afrika og Latinamerika, gennem erhvervelse af en lokal Selskab.

Da det sandsynligvis vil være et langsomt år med hensyn til fusioner og opkøb, vil det være interessant at se, hvordan virksomheders strategier udvikler sig i 2015. Vil Beam Suntory begynde at udvide sin geografiske spredning? Hvordan vil spiritusvirksomheders skub ind i Afrika udvikle sig? Hvordan vil Edringtons store internationale skub fortsætte med at udvikle sig? Vil Bacardi formå at få stabilitet i toppen for at udvikle en sammenhængende strategi?

Måske er det mest relevante spørgsmål til fremtidige fusioner og opkøb aktiviteter, om Diageo kan begynde at vende United Spirits og ligesom Pernod Ricard skabe en portefølje med højere marginer og rentable mærker i Indien. Hvis det er i stand til at gøre dette, vil dette maksimere andre internationale selskabers interesse for de resterende uafhængige indiske virksomheder og betyde potentiel aktivitet i 2016 og derefter.
Mens der vil være mindre banebrydende fusioner og opkøb i 2015, vil det alligevel være interessant at se, hvordan de store internationale virksomheder udvikler sig i løbet af året.