alle kategorier
en.pngEN

Forside>Nyheder>Industri Nyheder

Single malt whisky og blended whisky analyse: The Ultimate Guide

2022-06-15

Jeg er sikker på, at alle, der nyder en god whisky, gerne vil have en artikel, som de vil vide om single malt whisky og blended whisky, den vil sætte i perspektiv forbrugernes og en gigantisk industris forventninger.

 

Hvis der er et stædigt minde, der ser ud til at være sat ind i hovedet på alle med blot et lille kendskab til den skotske whiskystil, så er det, at single malt whisky er af en højere kvalitet end blended whisky. Selv nogen kalder det "nye energidrikke".

 

Folk, der har smagt whisky af to typer, vil helt sikkert være enige i, at de mest forskelligartede smagsvarianter findes i den traditionelle, single pot-destillerede, maltform af whisky, lagret i lang tid på egetræsfade (alias den klassiske skotske single malt). Du kan derfor blive overrasket over at opdage, at næsten al den 'single malt' Scotch, du finder i din lokale spiritusbutik, faktisk er en blanding af mange forskellige individuelle whiskyer.

whisky inkl.

 

Første lektion: En langvarig fordom

 

De fleste antager naturligvis, at 'single malt whisky' betyder netop det - en enkelt whisky fra et enkelt fad. Faktisk er det, der egentlig menes med "single malt" i Skotland, at det er det simpelthen malt whisky, tilberedt på traditionel vis og produceret af et enkelt destilleri i Skotland. Bemærk venligst den iboende sondring i denne kvalifikation.

 

Næsten hver eneste 'single malt whisky' du kan købe (bortset fra nogle whiskyer med begrænset individuel fadstyrke) er produceret ved at 'vatting' eller 'gifte' dusinvis til hundredvis af individuelle fadstyrke whiskyer. Producenterne bryder sig ikke om at bruge ordet blended i denne sammenhæng, da "blended" er en forkortelse for en specifik kombination af forskellige whiskystilarter (som jeg vil forklare nedenfor).

 

Aldersangivelser

 

Vent et øjeblik, jeg hører dig spørge – så hvad betyder aldersangivelsen (for eksempel "12 år gammel") på min flaske single malt whisky? Det certificerer minimumsalderen for den yngste whisky for at komme ind i det kar, så din flaske må kun indeholde en meget lille mængde 12 år gammel whisky, med en alvorlig skævhed over for ældre whiskyer. Og teknisk set kunne alle whiskyerne i den være langt over 12 år gamle.

 

Den glamour, der er bygget op omkring højere aldersudsagn, blev i øvrigt stort set udviklet i en periode med markant tilbagegang på whiskymarkedet. Med et stort overskud af lager, der langsomt lagres på lagrene, har whiskyen inc. begyndte at presse på for, at højere aldersangivelser blev defineret som et kvalitetsmærke.

 

specialfremstilling af whisky


Tilbage til det aktuelle emne: single malt whisky og blended whisky

 

Hvis det er det, der udgør en 'single malt', hvad er så en 'blandet whisky' så? Blended whisky (anslået til at udgøre over 90 % af al skotsk whisky, der sælges på verdensplan) er en blanding af single malt whisky og såkaldt 'grain whisky'. Nu kan pedantikeren blandt jer bemærke, at byg faktisk er et korn. Forskellen er, at 'malt' whisky udelukkende er lavet af maltet byg, tilberedt på traditionel vis og destilleret med en lille batch pot still.

 

I modsætning hertil er 'grain whisky' fremstillet ved en enklere og mere økonomisk metode ved hjælp af kontinuerlige søjlestills, et eksempel på det 19. århundredes industrielle revolution.

 

Det ser ud til, at den lille batch-metode, der bruges til at fremstille single malt whisky, stadig giver den rigeste smag til basiswhiskyen. Effekten af ​​(og behovet for) modning i træfade er også noget anderledes for typiske maltwhiskyer og grain whiskyer. Ifølge eksperterne skal grain whiskyer have mere tid i tønden for at blive rigtig interessante. Men det ser ud til, at de også er mere 'drikkelige' som unge end de fleste single malts. I øvrigt har du altid brug for spiritusglas.

 

Alt dette betyder, at grain whisky, som navnet antyder, er billigere at producere og lagre, fordi den ikke ser ud til at skulle bruge så meget tid i tønden for at blive betragtet som god nok til at sælge. Traditionel single malt whisky har dog normalt en smagsfordel i forhold til grain whisky. Det er derfor, de fleste skotsk whisky-kendere er hurtige til at migrere til single malt, da de kan tilbyde en bred vifte af smagsvarianter.

 

Prispunkter og forbrugervalg

 

For mange afslappede forbrugere tilbyder en traditionel lavprisblanding den bedste pris/ydelse. Igen, i tilfælde af specifikke skotske whiskyer, betegner blandinger en blanding af malt- og grain-whiskyer. Blandingen vil variere afhængigt af mærke og udtryk, men normalt er der hovedsageligt tale om grain whiskyer med enkelte udvalgte malte smidt i for at sætte liv i tingene.

 

Men alligevel skulle der være gode blendede whiskyer – ligesom der er gode single malts. Men i betragtning af at single malt kan udfylde et hul i den øverste ende af markedet, kan disse whiskyer være svære at få fat i. Som følge heraf er de fleste blendede whiskyer koncentreret i den lavere ende af markedet. Men der er ingen grund til, at kvalitetsblandinger ikke kan laves – og jeg opfordrer læserne til at udforske den bredere internationale whiskyverden for at finde nogle fremragende eksempler. Du behøver ikke engang at gå for langt geografisk – nogle blendede irske whiskyer er også ret populære blandt kræsne whiskydrikkere.


spiritusfabrik


Hvorfor whisky virkelig smager anderledes

 

Det er tilstrækkeligt at sige, at der er en reel grund til, at whisky smager forskelligt fra hinanden - det har at gøre med de forskellige produktions-, lagrings- og blandingsprocesser i hvert destilleri. Disse afhænger naturligvis af de historiske metoder til maltning og ekstraktion, den anvendte type destillationsapparater, de tilgængelige fade og så videre. Det, der dog er vigtigt, er kulminationen af ​​alle de teknikker og det håndværk, der bruges af dygtige håndværkere i hele linjen, snarere end udgangsmaterialet. I slutningen af ​​dagen er det virkelig mesterblenderne, der skaber det færdige konstruerede produkt, du nyder, ud fra de bestanddele, de har ved hånden. Så det menes også, at enhver whisky er specialfremstilling af whisky.

 

Tag ikke fejl – whisky er et konstrueret produkt. Hvis du har en god forståelse af single malt og blended whisky efter at have læst denne artikel, håber jeg, at du vil lære Goalong kinesisk whiskymærke at kende.


Hvis du ønsker at lære mere om single malt whisky, kan du klikke på ord med fed skrift.

 

Redaktør: Rubick L.